Första ReseByrån


Telefon: 0455-80800 / 020-340000
E-Post:

Nyhetsbrev

   

Medlemsinloggning

E-Post:
Lösenord:
Bli medlem / Glömt lösenord
Flyg Hotell/Lägenhet Restresor Buss Charter Hyrbil Golfresor Paketresor Nyheter Om företaget Inloggning

Bhutan - Sagoriket i Himalaya


Ett spännande land för den som vill ha natur och kultur på sin semester i kombination med Dehli o Darjeling i Indien. Läs mer!

 Avresa från Arlanda o Köpenhamn

För mer info ring Mats Larsson på Första ReseByrån 020-34 00 00.

Prisindikation

34750:- Del i dubbelrum

4950:- Enkelrumstillägg

Prisindikatorn är ett grundpris. Flygtillägg och säkerhetsavgift tillkommer samt eventuellt avbeställningsskydd och försäkring. Det tillkommer visumkostnad till Indien (man måste ansöka om visum i god tid) samt dricks på plats.

Bhutan - Åskdrakens land

På Himalayas sydsluttning, inklämt mellan Tibet, Sikkim och nordöstra Indien ligger det lilla kungadömet och bergslandet Bhutan. Omgivna av några av världens högsta berg – och i ett grönt och mycket vackert landskap – ska vi uppleva den karaktäristiska arkitekturen och den starka religiositeten i de många buddhistiska klostren. Resan börjar i Indien bland Darjeelings världsberömda teodlingar varifrån vi tar oss landvägen in Bhutan där vi får uppleva en unik och välbevarad kultur. Genom åren har kungahuset gjort stora ansträngningar för att skydda Bhutans traditioner och särart. Följ med och upplev kulturen och äventyret i Åskdrakens land!

Resan på 90 sekunder

11 dagar

Flyg med Finnair

Hans Engberg m fl leder resan

Program och alla måltider ingår

Dricks till indiska och bhutanesiska guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal ingår i priset

Resmål:

Delhi, Darjeeling, Phuntsholing, Thimpu, Punakha, Paro

Pris från: 34750:-

Dag 1 Avresa med flyg

Dag 2 Ankomst till Delhi, flyg vidare till Bagdogra, buss till Darjeeling

Dag 3 Darjeeling

Dag 4 Darjeeling, buss till gränsen Indien/Bhutan, buss till Phuntsholing

Dag 5 Phuntsholing, buss till Thimpu

Dag 6 Thimpu

Dag 7 Thimpu, buss till Punakha

Dag 8 Punakha, buss till Paro

Dag 9 Paro

Dag 10 Paro, flyg till Delhi

Dag 11 Hemresa, hemkomst samma dag

 

Artikel om min egen resa...................

Bhutan - Sagoriket i Himalaya


Bhutan som fram till 1970-talet var ett slutet land har nu öppnat sina gränser. Landet med grönskande dalar och hänförande vyer över Himalayas toppar och med en månghundraårig traditionsbunden kultur och arkitektur som fortfarande är oförändrad. Här går man även till vardags omkring i sin traditionella nationsdräkt.

Bhutan koloniserades av buddistiska Tibet. Britterna o senare Indien hade på 1800-talet kontroll över Bhutans utrikespolitik. Först 1907 blev Bhutan monarki och är det fortfarande. Fram till 70-talet var Bhutan ett isolerat samhälle och fortfarande lever många människor utan större kontakt med omvärlden. Bhutans kultur har fått fortleva utan inblandning utifrån vilket gjort att tradition, livsmönster och arkitektur har bevarats intakt. I Bhutan strävar man inte efter största möjliga bruttonationalprodukt utan högsta möjliga bruttonationallycka!

Natur och djur
Landet består av höga berg och djupa dalar. Landet är stort som Schweiz och har ca 700.000 invånare, alltså väldigt glest befolkat. I söder på gränsen till Indien är klimatet tropiskt med tiger i de djupa skogarna. Här finns också elefanter, noshörningar och krokodiler. I norr finns det bl.a. blå får, snöleopard och Takin som är Bhutans nationaldjur. Det är ett märklikt djur som ser ut som en blandning av en älg och en ko. Golden Langur är en oerhört vacker apa som bara finns i Bhutan.
I de bördiga dalarna odlar man persikor, bananer och grönsaker. Ris är som i de flesta asiatiska länder basfödan. Rött ris odlas i Bhutan och är lite smakrikare än vanligt ris.

Religion
En Tibetansk lama (andlig ledare) Shabdrung Ngawang Namgal, kom till Bhutan 1616. Han försökte komma undan Dalai Lamas sekt i Lhasa och blev så småningom religiös ledare i Bhutan. Han enade även landet. Buddismen är idag den officiella religionen. Det finns också 25 % hinduer och 5 % muslimer.
Alla familjer i Bhutan försöker att ha en medlem i familjen som munk i ett Buddistiskt tempel.

Rundresa i Bhutan och Indien
Min resa började med flyg till Delhi, Indiens huvudstad. När man ändå är så nära kan man förgylla resan med några väldigt speciella utflykter i den ”Gyllene triangeln”. Man börjar med Agra som är Indiens stora historiska och religiös centrum. Den stora sevärdheten här är Röda Fortet. Det magnifika fortet uppfördes ursprungligen på 1100-talet och återuppbyggdes i mitten av 1500-talet av mogulkejsaren Akbar.
Taj Mahal i Jaipur är den största höjdpunkten i Indien. Det vackra och sägenomspunna kärleksmonument som mogulkejsaren Shan Jahan lät bygga till minne av sin hustru. Vi ser också Hawa Mahal, vindarnas palats i Amber innan vi återvänder till flygplatsen i Dehli för att flyga med Druk Air, Bhutans egna flygbolag till Paro som är Bhutans enda flygplats.

På väg till Paro via Kathmandu, Nepals huvudstad, flyger vi förbi 8 av världens högsta bergstoppar, alla över 8000 meter med Mount Everest som högst med 8850 meter. Som gäst i landet fick jag sitta i flygplanets cockpit med lite större fönster och se dessa fantastiska bergstoppar.
Vi landar i Paro, Bhutans enda flygplats, som ligger på över 2000 meters höjd.
Jag kommer den närmaste veckan att uppleva Bhutans otroligt vackra landskap och den harmoni som kännetecknar folkets sätt att leva. Vi åker först till den bördiga Punakha dalen. För att komma dit måste vi över det högt belägna Dochu-la passet på över 3000 meters höjd. Vi får här en fantastisk vy över Himalayas bergstoppar.


Här finns också en av landets största ”Chortens”. Det är religiösa monument och böneplatser som har byggts för att skydda mot onda andar på farliga platser. Nere i dalen besöker vi Punakha Dzong. En Dzong byggdes som försvarsanläggning för att stå emot Tibets försök att erövra Bhutan på 1600-talet. De används idag som buddistiska kloster.

En annan dag vandrar vi från Paro upp till Taktsangklostret eller ”Tigers Nest”. Det är en vandring från 2000 till 3000 meter. Det tar ett par timmar vilket beror på att det är väldigt ansträngande att vandra på så hög höjd. Vid kaffet som ligger ungefär halvvägs ser man klostret väldigt bra och här stannar också de flesta. Jag kämpade förstås vidare mot klostret. När man kommit upp på 3000 meters höjd ser man klostret på berget på andra sidan. Man ska då ta sig ner en 100 meter på en mycket smal stig för att sedan klättra upp på motsatta sidan.


På en sträcka på 50 m är stigen bara 1 m bred med stup (utan skyddsräcke) på 300 meter. Ner gick bra eftersom man gick och tittade in i bergsväggen hela tiden. Men upp var betydligt värre.
Modet svek mig och jag övervägde att stanna kvar och bli munk.
Efter moget övervägande tog jag mig dock, upp krypande på alla fyra. Det var en fantastisk upplevelse som jag inte ångrar men jag tror inte jag gör om det.

Vi hade också en kort trekking till Chimi Lhakang, Temple of the divine mad man, ett frukbarhetstempel där jag blev välsignad genom att de slog mig i huvudet med en träpenis.
En stor upplevelse var också att komma till ”De svarthalsade tranornas dal”. Just då hade hundratals tranor samlats för att dansa.
Vi bodde på ett första klass hotell där vi hade en kamin i varje rum som vi själva fick elda i. Ytterliggare en erfarenhet rikare!
Resa till Bhutan
Bästa tiden klimatmässigt är vår och höst. Det är då som också de färgrika karnevalerna äger rum. I Bhutan åker man alltid i grupp. Man betalar 200$ per dag och då ingår hotell, mat, guidade turer med buss eller trekking och inträden till museer och andra sevärdheter.
 
Din resa till Bhutan och Inien bokar du hos Första Resebyrån! 020-34 00 00.
 

 

 

Mats E Larsson
Första Resebyrån
mats@frb.nu
 

 
 
   Portugal 438kr   
   Spanien 438kr   
   Grekland 498kr   
   Turkiet 698kr   
   Cypern 798kr   
   Italien 898kr   
   Egypten 968kr   
   Kroatien 1498kr   
   Bulgarien 1598kr   
   Kap Verde 3838kr   
   Dubai 4648kr   
   Thailand 5498kr   
   Mexico 6498kr   Sista Minuten bevakare på iPhone

CancerRehabFonden

VIA Travelpartner

Crystal Code AB [iPhone utveckling utvecklare, iPad utveckling, Webb utveckling, Desktop utveckling, Stockholm]
Webbplatsen utvecklad av
Crystal Code AB, Stockholm

Footer