Första ReseByrån


Telefon: 0455-80800 / 020-340000
E-Post:

Nyhetsbrev

   

Medlemsinloggning

E-Post:
Lösenord:
Bli medlem / Glömt lösenord
Flyg Hotell/Lägenhet Restresor Buss Charter Hyrbil Golfresor Paketresor Nyheter Om företaget Inloggning

Sicilien-min favoritö


Sommar på Sicilien. Bo på badorten Naxos
eller i mysiga Taormina. Just nu under halva priset. Från 2908:- per person.

Sicilien – Lady och Lufsen, Vulkaner och Maffian


Eftersom Sicilien för många är så intimt förknippat med maffian är det lika bra att klara av det med en gång: Nej det är ingen myt, den sicilianska maffian finns och den kallas Cosa Nostra. Men som turist stöter du knappast på den så det är bara att slappna av och njuta av en fantastisk och varierande ö. Sicilien är Medelhavets största ö och ligger bara ett stenkast från Afrikas kust.

Bergsstaden Taormina är Siciliens mest omsusade resmål sedan mer än 100 år. På försommaren och sedan långt in på senhösten är stränderna och bergen kring Taormina som en klassisk resedröm. Här reser sig det bergiga Sicilien över ett azurblått Medelhav. Taormina är som byn i Lady och Lufsen. Små trånga gator och gränder där inga bilar kan ta sig fram och naturligtvis hänger tvätten på tork mellan husraderna. Överallt finns den fantastiska utsikten över berg och hav.

Från den grekisk-romerska amfiteatern har man även en strålande utsikt över vulkanen Etna som ligger på 3350 meters höjd. Etna har fortfarande kraftiga utbrott som hotar att ödelägga byarna nedanför vulkanen. Men här sitter man säkert.

Ska man mestadels ligga på badstranden är Giardini-Naxos, inte långt från Taormina bäst med fina sandstränder. Här finns också ett större uteliv.


Ännu högre upp än Taormina ligger Castelmola. Om man är spänstig kan man promenera upp till byn, annars tar man lokalbussen. Dock är det inte tillrådligt att köra bil själv på de trånga serpentinvägarna. Hit upp tar man sig för att sitta på en restaurang med otrolig utsikt eller bara ta sig en espresso eller en drink i den osannolika baren i tre våningar som går under namnet Snoppbaren. Allt här är gjort som snoppatrapper. Trappräcke, lampor, ölkranar m.m. t.o.m. servetterna går i detta tema.

Hotell
Mitt personliga favorithotell i Taormina är Vello D’oro. Det ligger med utsikt från balkongen över torget ovanför gågatan Corso Umberto och samtidigt ser man också havet. Billigt och med bästa läge.
Ett annat hotell värt att nämna är Acacia hotel som ligger mellan Cefalu och Palermo. Det är ett väldigt elegant och exklusivt hotell. Här lägger man stor vikt vid kvalitet, till exempel drivs hotellets restaurang av en känd siciliansk kock. Vackert poolområde med gröna omgivningar som ligger mellan hotellet och stranden som är hotellets privata.

Vulkaner
På Sicilien finns många aktiva vulkaner. Etna är en av dem och ytterst verksam vulkan som drar till sig mycket turister. När vulkanen är mindre aktiv kan man åka jeep nästan ända upp till toppen.
På Etnas sidor är marken bördig och här växer bland annat apelsiner, mandariner, citroner och olivträd. I februari-mars finns det två lift-system som tar dig till skaplig utförsskidåkning.
Strax utanför Norra Sicilien ligger vulkanön Stromboli. För oss svenskar är den kanske mest känd för den film som Roberto Rossellini spelade in med Ingrid Bergman 1949 och som fick samma namn som ön. Eller snarare känd för den kärlekshistoria som utspelades mellan regissören och filmstjärnan och som blev en stor skandal.
Så sent som 2003 fick hela ön evakueras vid det senaste stora vulkanutbrottet.

Storstaden Palermos är kanske inte så mycket att uppleva men har stort utbud av shopping och museer.


Sevärdheter
Fler sevärdheter som måste nämnas är Segesta, ett tempel från 400-talet f.Kr. som är fortfarande mycket väl bevarat. Den står i ensamt majestät på en kulle. I skymningen ger den en mycket suggestiv känsla.
Den berömda villan i Piazza Armerina, Villa del Casale, har stora ytor golv och väggar med mosaik från 200-talet e.Kr. De mest kända är de sk Bikinibrudarna som ger värdefull bild av den tidens romerska mode.
Selinuntes ruiner högt ovanför havet hör till de vackraste arkeologiska utgrävningarna i medelhavet och är ett överlägset exempel på sammansmältningen av fenicisk och grekisk kultur.

Stränder och maffian
På ön finns det åtskilliga underbara stränder med klart vatten. Säsongen sträcker sig från maj ända till oktober och en svensk hotellägare påstår att temperaturen sällan går under 15 grader ens på vintern.
Läsvärt om Sicilien är Andrea Camilleris deckare om Salvo Montalbano som också gick som film på TV för ett par år sedan. I filmen visar man Siciliens underbara natur och närhet till havet.
Det finns mycket skrivit om Maffian i italien. Kolla på biblioteket.

Att ta sig hit
Till Sicilien reser man lättast med charter. Både Apollo, Ving och Fritidsresor flyger hit med början i maj. Priser från 4500:- för en vecka.
Boka på din resebyrå för att få tips vilka orter och hotell som passar bäst för barnfamiljen eller för smekmånadsparet.

Mer att se
Orter som också är värda ett besök är Cefalù som är mycket idylliskt och ligger på nordkusten. Staden har medeltida anor och en lång fin badstrand. I gamla stan njuter man av atmosfären och kan shoppa allt från exklusiva bakverk till design, mode, viner och ost. Vid det mysiga torget Piazza Duomo ligger en imponerande nomandisk katedral från 1100-talet.
Mats E Larsson
Första Resebyrån
mats@frb.nu
 
   Spanien 198kr   
   Portugal 438kr   
   Grekland 498kr   
   Turkiet 698kr   
   Egypten 718kr   
   Cypern 798kr   
   Italien 898kr   
   Kroatien 1498kr   
   Bulgarien 1598kr   
   Kap Verde 3838kr   
   Dubai 4298kr   
   Thailand 5498kr   
   Mexico 6498kr   
   Indien 6998kr   Sista Minuten bevakare på iPhone

CancerRehabFonden

VIA Travelpartner

Crystal Code AB [iPhone utveckling utvecklare, iPad utveckling, Webb utveckling, Desktop utveckling, Stockholm]
Webbplatsen utvecklad av
Crystal Code AB, Stockholm

Footer