Läs mer om Prag:

 

Kultur och Absinth

 

 Historia

 

Tjeckoslovakien blev inte självständigt förrän 1919. Landet hade till dess tillhört Österrike-Ungern. 1938 ger ett avtal med England Hitler fritt fram att ockupera landet. Efter andra världskriget tar kommunistpartiet makten med stöd av Stalin. 1989 var det Glasnost i Sovjet, fria val i Polen, Berlinmuren faller och där äntligen blir Tjeckoslovakien fria igen. Landet delas 1993 och blir Tjeckien och Slovakien. Båda länderna blir med i EG 2003. 

 

Allmänt

 

Prag är kultur. Här har Mozart, Dvork och Smetana skrivit världens bästa klassiska musik.

Prag är lättillgängligt. Allt som är intressant kan man ta sig till genom att promenera eller ta spårvagnen som finns öveerallt och går vädigt ofta. Prag är oförskämt billigt. Som svensk kan du äta, dricka och roa dig till en billig peng. Prag är öl. Här finns mer än tusen öllstugor och en halvliter kostar ofta inte mer än en svensk tia.

 

Flyg och hotell

 

Prag ligger inte mer än en timmes flygresa från Köppenhamn. Flygresan behöver inte kosta mer än 1100:- om du bokar i tid. Kolla pris på www.frb.nu.

Hotellen är billiga. Du behöver inte betala mer än 300:- fast där är det inte särskilt central dock är det alltid lätt och billigt att ta sig till gamla stan. Hotel Tivoli, 3* som ligger central, kostar fr. 580:- för ett dubbelrum. 4* hotell Adria kostar fr. 894:- och lyxhotell som Radisson SAS och Palace Praha fr. 1437:-. Alla priser gäller ett dubbelrum för 2 personer inkl frukost. Titta på dessa hotell  www.frb.nu eller kontakta din resebyrå.

 

Restauranger.

 

Man äter billigt i Prag. På enklare ställen 50-60:- inkl öl. Miljön på restaurang U Modr Kachinsky är underbar gammal och mysig. Förrätt som viltpaté med tranbärsås, Anklever med vinsås kostar 50-60:- och huvudrätt bakad anka på äpplebädd eller hjortstek med gräddsås, tranbär och knödel och kostar drygt hundralappen. Knödel är väldigt kraftigt och består av kokt bröd och kokt potatis som man blandar. Detta kan och bör alltid bytas ut mot olika potatisrätter. Vinet här kostar från hundralappen för en flaska. En annan restaurang, U Zlaté Studne, har en fantastisk utsikt över Prag från fjärde våningen och är lite dyrare. Här ått jag dock den bästa maten. Börja med Foie gras Terrine, Armagnac marinerad anklever med aprikos coulis. Kostar ca 150:-. Som huvudrätt föreslås lättstekt ankbröst eller Lamb Navarin, a point. Ungefär samma pris som förrätten.

 

 

 

Sevärdheter.

 

Det mesta ligger på promenadavstånd. Börja med torget i gamla stan med det berömda astrologiska uret. Följ folkströmmen genom de smala gatorna med enbart gamla underbara hus. Prag har aldrig blivit bombat utan har kvar sin gamla stadskärna helt oförstörd med byggnader från 1300 och 1400-tal. Gamla stan hör tillika till världsarven. Man kommer efter en kvart till Karlsbron som är Prags mest kända turistattraktion. Det är en 500 meter lång 1300-talsbro kantad av 30 statyer med ett gotiskt vakttorn på varje sida. Här trängs man med gatumusiker, försäljare och porträttmålare. Frånn bron ser man nästa stora turistmål, Pragborgen, som är en av Europas största. Inne i borgen finns kyrkor, slott, palats och bostäder för hantverkare och adelsmän. På min tur kom jag lagom till en eftermiddagskonsert. I ett av palatsen spelade man klassisk musik av kända tjeckiska tonsättare såsom Mozart, Dvorak och Smetana.

 

 

 

Absinth

 

I Prag dricker man mycket öl. Tjeckiskt öl är bland de bästa i världen. Men här dricker man också Absinth. Denna dryck som är mest känd för att den dracks av konstnärer i Paris i början av 1900-talet. Många blev tokiga av den så den förbjöds sedermera. Den var då 90 procentig.

Absint är sedan början av 1900-talet förbjuden i många länder eftersom ett av smakämnena, tujon som kommer från färsk malört, kan orsaka nervskador, bland annat blindhet och demens. I absint är dock de mängderna så små att skadeverkningarna från alkoholen dyker upp långt innan tujonet hinner göra någon skada. De påstådda skadeverkningarna kan komma sig av att mindre nogräknade tillverkare använde diverse giftiga färgämnen för att få den gröna färrgen. Man kan köpa Absinth på systembolaget men den innehåller inte tujon vilket Absinthen gör i Tjeckien.

Många litterära gestalter har druckit mycket absint, som till exempel August Strindberg och Ernest Hemingway (som drack absinten med champagne).

Absint kan drickas på två olika sätt. Den klassiska franska metoden innebär att ett glas fylls med en del absint, som täcks av en absintsked, d.v.s. en sked med egenskapen av en sil. På silen placeras en eller fler sockerbitar. Sakta hälls isvatten äver sockret, som löses upp i absinten, som då opaliserar. När fyra delar vatten tillsats, rör man om, och dricker.

 

Hill's destilleri i Tjeckien har introducerat ett annat sätt att dricka absint. I stället för att hälla vatten även sockret, blöter man sockerbiten i absint, och placerar den därrefter på skeden. Sedan tänder man eld på sockret, som karamelliseras och droppar ner i absinten. När lågan slocknat häller man en eller två delar vatten äver resterande socker, och rör om. Absinten är nu färdig att avnjutas.

 

 

 

Läs mer på www.frb.nu där får du fler mer tips om Prag och även kan boka flyg och hotell.

 

 

Mats E Larsson

Första Resebyrån

mats@frb.nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Första ReseByrån


Telefon: 0455-80800 / 020-340000
E-Post:

Nyhetsbrev

   

Medlemsinloggning

E-Post:
Lösenord:
Bli medlem / Glömt lösenord
Flyg Hotell/Lägenhet Restresor Buss Charter Hyrbil Golfresor Paketresor Nyheter Om företaget Inloggning

Kanonerbjudande till Berlin!


Vår egen buss från Karlskrona och Ronneby. Weekend 6-9 april. - per person. Prissänkt med 41 %.

Berlin weekend 6-9 april

I färgsprakande Berlin finns något för alla. En levande historia som saknar motstycke, konstvärldens medelpunkt, oändliga shoppingmöjligheter, Europas häftigaste nöjesliv och gastronomiska influenser från hela världen. Följ med på vår trevliga bussresa!

Sensationellt pris på en 4-dagars weekendresa med buss till Berlin; 1995:-
Priset gäller del i dubbelrum. (Ord. pris: 3 405:-) Tillägg för enkelrum: 795:-.
Avresa 6 april

I PRISET INGÅR

  • Resa i helturistbuss
  • 3 övernattningar i dubbelrum på 4-stjärniga Hotell Ivbergs Premium (centralt beäget nära Kurfürstendam med shopping och restauranger inpå knuten)
  • 3 frukostar
  • Påstigning/avstigning i Karlskrona eller Ronneby
  • Reseledarservice

UTFLYKTER/MÅLTIDER

Följande utflykter/måltider kan köpas till:

  • Willkommen in Berlin (rundtur inkl. välkomstmiddag med dryck)
  • Stadsrundtur
  • Shopping i Spandau
  • Berlins hjärta med TV-tornet (inkl. uppfart samt avslutningsmiddag med dryck)
  • Lunch dag 1 och 4

Välkommen in så berättar vi mer! 
   Grekland 498kr   
   Spanien 498kr   
   Turkiet 698kr   
   Cypern 798kr   
   Italien 898kr   
   Portugal 1098kr   
   Kroatien 1298kr   
   Bulgarien 1598kr   
   Thailand 5498kr   
   Dubai 5748kr   
   Mexico 6498kr   Sista Minuten bevakare på iPhone

CancerRehabFonden

VIA Travelpartner

Crystal Code AB [iPhone utveckling utvecklare, iPad utveckling, Webb utveckling, Desktop utveckling, Stockholm]
Webbplatsen utvecklad av
Crystal Code AB, Stockholm

Footer