Första ReseByrån


Telefon: 0455-80800 / 020-340000
E-Post:

Nyhetsbrev

   

Medlemsinloggning

E-Post:
Lösenord:
Bli medlem / Glömt lösenord
Flyg Hotell/Lägenhet Restresor Buss Charter Hyrbil Golfresor Paketresor Nyheter Om företaget Inloggning

Mexico - Sol, Bad o Indiankultur


Världens bästa stränder, världens bästa dykning och tillika bra utflykter. .

Mexico - Sol, bad och indiankultur


När vi svenskar ska åka till Mexico är det Yucatanhalvön och Playa Maya som gäller. Här finns den Karibiska solen, de fantastiska sandstränderna, Mayaindianernas kultur och Tequilan.

Man reser till bl.a Playa del Carmen och Playacar med sina fantastiska stränder. Ska man dyka och snorkla åker man till Cosumel som har några av världens bästa dyk- och snorkelställen. Men Cancun rekommenderar jag ingen att åka till, det är bara för amerikanarna. Vill man ha lugnt på bästa stranden, med femstjärnigt hotell och all inclusive ska man åka till Tulum, som är ett väldigt bra val för en bröllopsresa.
Isla Mujeres är en charmig liten ö. Bara åtta kilometer lång och 800 meter bred. Hyr man en av de golfbilar som dominerar trafiken tar det knappt 40 minuter att åka över ön.
I norr ligger den största och härligaste stranden Playa Norte. Men hela ön är omringad av stränder så det är bara att ta sig ner till vattnet där man befinner sig om man vill bada.
Färjorna från Cancun lägger till i den lilla centralorten Punta Norte. Här finns också de flesta hotellen. Staden är liten och mycket charmig med sina låga hus i rosa, ljusblått, gråblått, ljusgrönt, skärt och knallorange.
Ett dubbelrum kan kosta från 150 kronor på slitnare hotell till 600 kronor på ett tjusigare med havsutsikt och swimmingpool.
Under lång tid har ön varit förskonad från stora hotellkedjor som bygger gigantiska komplex i minst tio våningar. De har stannat i Cancun. Men på öns nordöstra del ligger hotell Avalon Grand som tar emot öns enda “all inclusive”-besökare till öbornas stora förtret. Dessa turister spenderar ju inga pengar på de lokala restaurangerna.


Fotograf: Mats E Larsson

Mat o dryck
Mexico är ett paradis för gourméer, och köket är en upplevelse då den traditionella maten är en spännande blandning av spansk och indiansk kultur. Varje landskap har också sina egna maträtter och specialiteter.
Till nationalrätten hör tortillas, en slags tunn pannkaka av majsmjöl, som beroende på hur den används har olika namn. Nygräddad tortilla används som bröd eller för att skrapa upp sås. Rullad runt kött, kyckling eller grönsaker blir den en taco och rullad runt smält ost quesillada.
Tortilla uppskuren i små trianglar och friterad används som chips som doppas i guacamole - en avocado dip. Friterar man en hel tortilla och lägger på stekta bönor, kyckling, sallad, riven ost och grädde blir det en tostada, och lägger man fyllda tacos i ungfast form med sås, grädde och riven ost blir det enchilladas.


Margarita
Fotograf: Mats E Larsson

Tequilan som är nationaldrycken och görs på Algaveväxten kan drickas som den är tillsammans med salt som läggs ovanför tumleden. Efter att ha slickat i sig saltet, sveper man Tequilan och sist suger man på en klyfta limefrukt. Tequilan ingår i många populära drinkar, t ex Mojito och Margarita.

Utflykter
Chichén Itzá, den gamla Mayastaden från 900-talet, är den som är bäst restaurerad av Yucatán-halvöns Maya-städer. Chichén Itzá inger respekt även för de mest luttrade besökarna. Många mysterier med Maya-indianernas astronomiska kalender får sin förklaring när man förstår designen av “tidstempel” här.
Itzá’sfolket praktiserade fallos-kulten och halshögg krigsfångar.
I den makabra Tzompantli eller Skallarnas plattform, ett monument över den grymhet som Itzá’s utvecklade, visas skallarna från hundratals fiender uppspikade på muren.
Trappan upp till templet är från i fjor avstäng för besökare. Den är så brant att flera har fallit ner och slagit ihjäl sig. På bilden syns folk gå baklänges ner för trappan hållande sig i en kedja just för att trappan är så brant.

Mayatemplet i Chichén Itzá
Fotograf: Mats E Larsson


Tulum grundades år 900-1200. Spanjorerna som kom hit på 1500-talet häpnade över synen av den muromgärdade staden med dess byggnader målade i skimrade rött, blått och vitt, och en ceremoniell eld brinnande på toppen på ett av utsiktstornen. Tulum ligger oerhört vackert direkt vid havet. Staden övergavs ungefär 75 år efter den spanska erövringen.
Xel-Ha är en tropisk lagun med tropiska fiskar och här finns också en del Maya-ruiner. Inträdet till lagunområdet kostar 12 US-dollar och inne på området kan man hyra snorklingsutrustning, handdukar och det finns också en del restauranger att välja mellan.
Man kommer i första hand hit för att snorkla i det turkosa vattnet och man är hela tiden omgiven av regnskog. Det finns en hel del väldigt färgglada fiskar, här finns rockor och man simmar mitt bland fiskarna.

Att resa hit
Lättast är det att ta en charterresa. Ving, Fritidsresor och Apollo flyger hit på vår vinter. Priser från 11.000:- per person. Flygresan tar 11-13 timmar. Tidsskillnaden är 7 timmar.

 
Mats E Larsson
Första Resebyrån
mats@frb.nu
 
   Portugal 438kr   
   Spanien 438kr   
   Grekland 498kr   
   Turkiet 698kr   
   Cypern 798kr   
   Italien 898kr   
   Egypten 968kr   
   Kroatien 1498kr   
   Bulgarien 1598kr   
   Kap Verde 3838kr   
   Dubai 4648kr   
   Thailand 5498kr   
   Mexico 6498kr   Sista Minuten bevakare på iPhone

CancerRehabFonden

VIA Travelpartner

Crystal Code AB [iPhone utveckling utvecklare, iPad utveckling, Webb utveckling, Desktop utveckling, Stockholm]
Webbplatsen utvecklad av
Crystal Code AB, Stockholm

Footer