Första ReseByrån


Telefon: 0455-80800 / 020-340000
E-Post:

Nyhetsbrev

   

Medlemsinloggning

E-Post:
Lösenord:
Bli medlem / Glömt lösenord
Flyg Hotell/Lägenhet Restresor Buss Charter Hyrbil Golfresor Paketresor Nyheter Om företaget Inloggning

Filippinerna - Ett paradis!


Ett par timmar längre bort än Thailand ligger Filippinerna. Ännu ej upptäckt av Svenskarna. 7000 öar att upptäcka.

 

Filippinerna – Ett billigt paradis


Filippinerna består av över 7000 öar. Många med kritvita stränder, djungelbeklädda berg och kristallklart vatten. Förutom sol, bad och äventyr möter du den vänliga och oftast leende befolkningen.

Filippinerna var länge en spansk koloni. Efter uppror och revolution försvann spanjorerna på slutet av 1800-talet. I stället ockuperades Filippinerna av USA. Detta varade fram till andra världskriget när japanerna ockuperade landet. Efter världskriget blev Filippinerna äntligen själständiga. Den filippinska överklassen såg USA som sitt ideal och banden till USA har fortsatt att vara starka. Ferdinand Marcus blev president 1965 och han var under sina 21 år en av världens mest korrupta ledare. Det är fortfarande stor korruption och fattigdom i landet.

Manila
Filippinernas huvudstad med dåligt rykte. Men är man bara på de rätta ställena så är Manila både charmigt och helt ofarligt. I Malatedistriktet finns det många härliga musikbarer med rejält tryck. Bl.a. Café Havanna är ett populärt ställe där man kan beställa Mohito i karaffer vilket ju är väldigt praktiskt. Malate är på dagen också det stora shoppingdistriktet. Här kostar det mesta bara en bråkdel av vad det kostar i Sverige.

Bohol
Ön har en underbar natur och vackra stränder. Det är Filippinerna i miniatyr. Här finns allt som finns i övriga landet och lite till. Lite till är världens minsta primat (halvapa) Tartsieren som bara finns här. Trots sin litenhet, stor som en knytnäve, lyckades jag fånga den på bild.


Tartsiern - Världens minsta halvapa
Fotograf: Mats E Larsson


Men den största sevärdheten är dock de mytomspunna kullarna som kallas för Chocolate Hills. De kallas så för att de blir under torrperioden alldeles chokladbruna. Det finns över 1000 sådana kullar och upp till 120 meter höga. Hur kullarna uppkommit är fortfarande en gåta för geologer världen över. Området finns med bland Unescos världsarv.

Panglao Island
Man kombinerar ofta den fascinerande ön Bohol med Panglao som sammanhänger med varandra. Här kan man bara sola och bada på den fantastiska stranden Alona Beach eller dyka och snorkla i det kristallklara vattnet. Temperaturen i vattnet är runt 28 grader så man kan ligga i så länge man vill utan att frysa.


Healer från Siquijor som drar ut orenheter ur kroppen på en skräckslagen svenska
Fotograf: Mats E Larsson

Siquijor
Det är en vacker liten korallö. Ön är ökänd för sina häxor och healers och det finns fortfarande filippinare som vägrar att åka hit. Av min guide som bor på ön beställde jag woododockor som man använder att hämnas på sina fiender. Man sticker då nålar i dockorna och då drabbas också din fiende.

Vy över den lilla viken från hotellbalkongen på ön Apo
Fotograf: Mats E Larsson

Apo Island
Söder om de mer kända öarna Bohol och Siquijor ligger den lilla ön Apo. Vattnet runt ön är marint skyddsområde. De enda som får fiska här är fiskarbefolkningen som bor på ön. De har också som uppgift att vakta så det inte förekommer tjuvfiske och verksamhet som kan skada de känsliga korallerna. På ön finns bara 2-3 hotell varav ett har ett underbart läge i en liten vik med vit sand och kristallklart vatten.
För att se det fantastiska livet under vattnet behöver du bara ta på dig en snorkel och simma ett par meter ut i vattnet. Här stötte jag direkt på en 2 meter lång randig vattensnok som är en de giftigaste fiskarna här. De är egentligen inte farliga om man inte stör dem och det gör man ju förstås inte.
Att bo här med havsutsikt kostar inte mer än ca 300:-.

Boracay
Ön dit de flesta åker. Boracay är bara 7 km lång och 1 km bred men är ändå Filippinernas i särklass största turistö. Flera gånger utsedd till världens vackraste. Det är främst den 4 km långa White Beach som lockar. Här finns allt man kan önska sig som turist i paradiset. Vackrare sandstrand och klarare vatten finns ingen annanstans. Trots att hela ön är uppbyggd för turisterna är det ingalunda som t.ex. på Kanarieöarna. Man har istället byggt med stor känsla. Inga byggnader sticker upp över palmerna. Från havet syns bara vattnet, sanden och palmerna.

Ta sig fram
Det finns flera annorlunda sätt att förflytta sig i de olika orterna i Filippinerna. Tricycle är en moped med tre hjul med plats för 2 personer är det meningen, men jag har sett upp till 6 personer trängas på mopeden.
Det klassiska är att åka med en Jeepney som är en förlängd jeep (ursprunget är de amerikanska jeeparna som blev kvar efter andra världskriget). De är ofta mycket vackert utstyrda.Jeepney
Fotograf: Mats E Larsson


Att ta sig hit
Flyg från Köpenhamn eller Stockholm till Manila via Bangkok. Endast flyg från 8000:-. Välj sedan tillsammans med våra säljare vilka paradisöar du vill besöka och vilka hotell du föredrar.
 
Mats E Larsson
Första Resebyrån
mats@frb.nu
 
   Grekland 498kr   
   Portugal 638kr   
   Spanien 638kr   
   Turkiet 698kr   
   Cypern 798kr   
   Italien 898kr   
   Egypten 968kr   
   Kroatien 1498kr   
   Bulgarien 1598kr   
   Kap Verde 2098kr   
   Dubai 5348kr   
   Thailand 5498kr   
   Oman 6298kr   
   Mexico 6498kr   
   Indien 7198kr   
   Sri Lanka 7448kr   Sista Minuten bevakare på iPhone

CancerRehabFonden

VIA Travelpartner

Crystal Code AB [iPhone utveckling utvecklare, iPad utveckling, Webb utveckling, Desktop utveckling, Stockholm]
Webbplatsen utvecklad av
Crystal Code AB, Stockholm

Footer